
I følge Wikipedia kommer ordet skrei fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer.
Skreien svømmer over lange avstander og oppnår på den måten en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
Tips: Når man lager mat av så gode råvarer som skrei, så bør råvarene til resten av ingrediensene være av tilsvarende god kvalitet. Det blir for eksempel litt feil å bruke bacon av billigste sort, full av vann og andre tilsetningsstoffer til denne retten.
Dette er en av mine absolutte favoritter. Nam 🙂
Ingredienser
- Tykke skiver, eller ryggstykke av skrei, ca 200 gram per pers
- Salt og kvernet pepper
- Olivenolje
- Poteter
- 2-3 gulrøtter
- 1-2 løk
- Rødløk (kan sløyfes)
- Vårløk (kan sløyfes)
- 1 1/2 dl crème fraîche, matfløte eller melk
- 2 ss smør
Baconsmør
- 50 g bacon per person
- En solid dæsj smør
- 2-3 fedd hvitløk
Framgangsmåte
- Varm ovnen til 200 grader.
- Dryss et jevnt lag grovt salt over ryggstykkene. La fisken ligge med saltet på i ca. 20 minutter.
- Skyll fisken godt i kaldt vann og klapp stykkene tørr med kjøkkenpapir.
- Krydre med salt og litt pepper på begge sider.
- Smør et stekebrett eller en passende ildfast form med smør eller olje.
- Legg skivene over på brettet/i formen og drypp over noen gode dråper olivenolje.
- Finhakk løken og surr den i stekepanna til den blir lett gyllen.
- Skjær baconet i små biter og finhakk hvitløken.
- Fres baconet i smøret, la det steke over middels varme til baconet er sprøtt og smøret gyllenbrunt.
- Bland inn hvitløk, men ikke bruk for mye varme.

- Kok poteter.
- Bak skreien midt i ovnen i 12-18 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene.
- Lag potetmos mens skreien bakes. Bland gjerne fløte eller rømme sammen med poteter og smør, og krydre med salt og pepper.
- Skreien er klar når fiskekjøttet flaker seg delikat ved et lett trykk.
Server med potetmos, bacon, raspede gulrøtter, gyllen løk, noe grønt til, for eksempel ovnsstekt grønnkål.

Det smaker fortreffelig med en god champagne eller en frisk tørr hvitvin til. Vel bekomme 🙂
Views: 47
2 svar til “Skrei med baconsmør”
Mye dill-dall her. De e ingenting som slår skreimølja
Enig i at skreimølja e fantastisk, men det er gøy å prøve nye varianter