Kategorier
Prosjekter

Svedjerug

Dyrking av svedjerug

Spiringsdyktighet i helsekost-kornet

Helkorn av svedjerug kjøpt som matvare kan som regel brukes som såkorn, forutsatt at kornet ikke er varmebehandlet eller skadet. Svedjerug solgt som “hele korn” (f.eks. via helsekost eller møller) er normalt rå og spiredyktig. Erfaringer viser at slikt korn fint kan spire og gro i norsk klima.

Det vil si at man kan kjøpe økologisk svedjerug-helkorn og så det ut, slik mange gjør for å dyrke egne “rug-spirer” eller grønngjødsling​

Svedjerug er svært tilpasningsdyktig til norsk klima. Denne kornsorten er toårig (overvintrende) og kjent for ekstrem vinterherdighet​. Den skal sås på sensommeren/høsten og overlever vinteren for så å vokse videre og sette aks neste år.​

Svedjerug har vist seg levedyktig selv under tøffe forhold – blant annet er det dokumentert avling på 500 moh i Lom og 800–900 moh i Valdres​​​.

Tips: Fordi spireevnen kan variere med lagring og batch, kan det lønne seg å testspire noen frø innendørs før du sår store mengder. Mattilsynet anbefaler generelt at man er bevisst på frøets spireevne når man bruker egen såvare​

Legg f.eks. 20 korn på fuktig papir noen dager for å se om majoriteten spirer. Ferske, ubehandlede rugkorn pleier å ha god spireevne (ofte 85–95 %), så spirer færre enn dette bør man vurdere å skaffe friskere såkorn.

Risikoer ved å bruke matholdskorn fremfor sertifisert såkorn

Hovedulempen ved å bruke korn fra matvarebutikk som såkorn er mangelen på kvalitetskontroll sammenlignet med sertifisert såkorn. Sertifiserte såkornpartier er renset, kontrollert for sykdommer og ugrasfrø og ofte behandlet (f.eks. med varme/SteamJet i økologisk produksjon) for å drepe eventuelle soppsporer​

Når du sår uoffisielt korn tar du en viss risiko:

  • Frøoverførte sykdommer: Soppen naken sot og andre sykdommer kan følge med kornet og smitte planten. Ubehandlet såkorn kan spre slike sykdommer i åkeren. Bruk av sertifisert (eventuelt beiset eller varmebehandlet) såkorn reduserer denne risikoen betraktelig. Sjekk kornene – er de misfarget eller lukter muggent, bør de ikke sås.
  • Ugras og fremmede frø: Korn solgt som mat kan inneholde spor av ugrasfrø. Én særlig fryktet art er floghavre, som er karanteneføre ugras i Norge. Mattilsynet påpeker at man må gjennomføre grundig floghavrekontroll om man bruker egen høstet såkorn​mattilsynet.no. Kjøper du helkorn fra ukjent opphav, kan du risikere å få med floghavre eller annet ugras. (Økologisk helkorn fra norske leverandører vil oftest være relativt rent, men det finnes ingen garanti uten sertifisering.)
  • Variabel spireevne og kvalitet: Matholdskorn testes ikke nødvendigvis for spireprosent. Lagerforhold kan ha påvirket evnen til å spire. Kornet kan også være høstet i en annen klima sone (importert) og kan ha dårligere overvintringsevne enn norske sorter. Sertifisert såkorn garanteres derimot å oppfylle minstekrav til spireevne og sortsekthet.
  • Sortsekthet og ytelser: Svedjerug solgt som mat burde være den tradisjonelle sorten (Tvengsberg), men det er ingen formell garanti for sortsrenhet utenom sertifisering. Sertifisert såkorn av svedjerug vil være den godkjente bevaringssorten ‘Tvengsberg’​nibio.no, som man vet egenskapene til. Med tilfeldig mathavre/rug risikerer man blanding av sorter.

Kort oppsummert vil agronomer advare om at bruk av ikke-sertifisert korn kan føre til spredning av uønskede sykdommer/ugras og variable resultater i åkeren. Dette betyr ikke at du ikke kan lykkes – mange hobbydyrkere bruker eget korn – men man bør være ekstra oppmerksom. Rens kornet godt før såing og hold øye med åkeren for tegn til sykdom eller ugras som du ikke vil la spre seg.

Anbefalinger fra agronomer og frøforhandlere

Fagfolk anbefaler generelt å bruke sertifisert eller kontrollert såkorn når det er tilgjengelig, for å sikre både god spireevne, frirenhet og riktig sortsvalg. I tilfellet svedjerug finnes det faktisk et godkjent såkorn av den gamle sorten: Svedjerug ‘Tvengsberg’ er registrert som bevaringsverdig sort i Norge​

Det var denne opprinnelige skogfinske rugen som ble reddet av 7 spirende korn funnet på Finnskogen, og sorten er nå oppformert slik at såkorn er tilgjengelig via nisjekanaler. Økologisk Spesialkorn (Sigdal Mølle) står som vedlikeholder av sorten og har fått den godkjent som bevaringssort​

Dersom du får tak i såkorn fra en aktør som Økologisk Spesialkorn/Sigdal Mølle, vil det være å foretrekke. Da vet du at du sår ekte ‘Tvengsberg’ svedjerug, dyrket frem under kontroll for å være frisk og spiredyktig. Agronomer påpeker at bruk av sertifisert såkorn sikrer at frøene er fri for alvorlige sykdommer og ugras, noe som er viktig spesielt i økologisk drift uten kjemiske hjelpemidler​

Samtidig er det verdt å nevne at svedjerug dyrkes i dag mest av økologiske entusiaster, og mange bønder tar vare på eget såkorn fra år til år​

I praksis vil derfor en del frøutveksling skje utenom de store kommersielle kanalene. Dersom du bruker helsekost-korn, anbefaler ekspertene (jf. Mattilsynet) at du tar dine forholdsregler: Rens kornet, test spiringen, og vær obs på uønskede følger​

Mange har gjort dette med hell, men det hviler et større ansvar på deg som dyrker for å sikre sunn åker.

Til syvende og sist er det viktigste rådet å skaffe frø fra en kjent kilde. Enten det er fra en sertifisert såvareforhandler eller en erfaren bonde som har dyrket svedjerug lenge, vil du være tryggere enn om du kjøper en ukjent pose “rug” i butikken.

Hvor kan man få tak i godkjent/anbefalt såkorn?

Siden svedjerug er et nisjeprodukt, finner du det ikke hos alle vanlige frøutsalg. Her er noen mulige kilder til såkorn (på kjøp eller byttebasis):

  • Økologisk Spesialkorn / Sigdal Mølle: Denne mølla i Sigdal oppformerer urkorn og selger både mel og hele korn. De tilbyr økologisk svedjerug helkorn i 1 kg og 5 kg sekker, som kan brukes til såing​. Sigdal Mølle (firmaet bak heter Økologisk Spesialkorn DA) er autorisert som såkornforretning, og deres korn kommer fra godkjente kontraktdyrkere. Å kjøpe fra dem vil gi deg sertifisert såvare av ‘Tvengsberg’. Prisnivået for hele korn er omtrent 40–50 kr/kg, så det er relativt rimelig å skaffe noen kilo til såing​. Bestilling kan gjøres i deres nettbutikk eller ved å kontakte dem direkte.
  • Norsk Urkorn / Gullimunn: I Trøndelag finnes andelsmølla Gullimunn SA (Inderøy) som jobber med gamle kornslag. De dyrker og selger mel av blant annet svedjerug, og sorten de bruker er ‘Tvengsberg’​. Selv om Gullimunn primært selger matmel, har de et nettverk av bønder som dyrker svedjerug. Det kan være verdt å kontakte dem eller Norsk Urkorn AS (en annen aktør innen urkorn) for å høre om tilgang på såkorn. Ofte vil disse miljøene kunne avse noe helt korn til andre dyrkere ved forespørsel.
  • Erfarne svedjerug-dyrkere: Flere økobønder rundt om i landet dyrker svedjerug i liten skala og selger/bytter overskudd av såkorn. For eksempel nevner Datsja-bloggen at Johan Swärd i Brandbu (Oppland) er “en av mange dyrkere av den gamle sorten og hos han kan man få kjøpt større kvanta”. Johan Swärd har i en årrekke jobbet med gamle kornsorter (han har bl.a. etablert Norsk Bruksgenbank for korn), og kan være en verdifull kontakt for kvalitetsfrø. Ta eventuelt kontakt via nettverk (f.eks. Norges Vel/Norsk Bruksgenbank eller landbruksfora) for å finne slike dyrkere.
  • Frøfirmaer og organisasjoner: Tradisjonelle frøforhandlere som Solhatt Økologiske Frø fokuserer mest på grønnsaksfrø, men de har inkludert svedjerug i sin beredskapsfrø-pakke​. I Solhatts “Beredskapshagen”-frøsamling følger det med 300 g såkorn av svedjerug​datsja.no. Dette indikerer at de har tilgang på frø; muligens kan Solhatt kontaktes for å kjøpe svedjerug separat, selv om det ikke står som eget produkt i katalogen. Også foreningen KVANN (Norwegian Seed Savers) kan være en arena – medlemmer der deler av og til frø av gamle kornsorter på byttemarkeder. NordGen (den nordiske genbanken) oppbevarer også flere varianter av svedjerug​, men utsendelse derfra er mest aktuelt for avls- og bevaringsformål.

Som man ser, er ikke Felleskjøpet og de store kjedene leverandører av svedjerugsåkorn per i dag. Man må gå via nisjeaktører eller entusiastmiljøer. Fordelen med dette er at man støtter mangfoldet av gamle sorter, og ofte får man gode dyrkingsråd på kjøpet fra de entusiastiske frøforvalterne.

Tips for å lykkes med svedjerug-dyrking

Svedjerug skiller seg litt fra moderne korn i dyrkingsteknikk. Her er noen råd for å oppnå et godt resultat:

  • Såtid: Svedjerug må sås forrige vekstsesong, altså sommeren året før høsting. Tradisjonelt ble den sådd rundt sankthans (sen juni) i nybrent mark​no.wikipedia.org. I dag sår mange i løpet av juli eller tidlig august. I Midt-Norge vil det være lurt å så relativt tidlig (senest midt på sommeren) for at plantene skal få utviklet seg nok før vinteren. Et eksempel fra Valdres: der ble kornet sådd i begynnelsen av juli 2018 på ca. 800 moh, og det rakk å buske seg fint utover høsten​datsja.no. Du kan gjerne så litt senere i lavereliggende/trøndelagskyst-klima (f.eks. slutten av juli i Malvik), men jo tidligere på sommeren du får den i jorda, desto bedre etablering og overvintring. Unngå likevel å så altfor tidlig på våren – svedjerug trenger langdag/lyse netter OG en kuldeperiode for å gå i aks, så vårsåing samme år vil ikke gi kornskrud (planten vil bare vokse vegetativt første år).
  • Såmengde og planteavstand: Svedjerug har eksepsjonelt god buskingsevne, dvs. hvert frø kan sette mange skudd/strå​nibio.no. Derfor skal såmengden være svært lav sammenlignet med moderne høstrug. Historiske kilder forteller at man kunne så “11 frø under et kalveskinn” eller ca. ett frø per fot (30 cm)​nibio.no. I praksis kan du lage rader med 25–30 cm avstand mellom hvert frø (hvis du sår for hånd)​datsja.no. Har du frøsåmaskin kan du sikte mot en utsæd rundt 5–10 kg per dekar (50–100 g per 10 m²) – dette virker lite, men planten vil fylle ut rommet. Poenget er at hver plante trenger plass og lys for å best buske seg. For tett såing gir tynne, konkurrerende strå og dårligere resultat. Med riktig tynn såing kan et enkelt såkorn gi titalls aks; det er rapportert om opptil 94 strå fra én plante, med over 50 korn på hvert aksnibio.no – i teorien over 4 700 korn fra ett frø! (Under ideelle forhold har man til og med fått 162 aks fra ett frø​nibio.no.) Så selv om du bare har noen få hundre gram såkorn, kommer du langt.
  • Jord og næring: Svedjerug er robust og nøysom i forhold til jordtype. Den kan dyrkes på mager jord og tåler relativt sure forhold​nibio.no. Historisk trivdes den spesielt godt i jorda etter svedjebrenning – aske fra brent barskog ga et næringsrikt, kalkholdig topplag som rugen utnyttet​nibio.nonibio.no. Du trenger selvsagt ikke brenne skog for å lykkes i dag, men det skader ikke å gi den litt ekstra næring. En velgjødslet jordlapp (f.eks. med godt kompostert gjødsel eller husdyrgjødsel før såing) vil gi kraftigere vekst. Samtidig bør man ikke overgjødsle med nitrogen; svært høy N-tilgang kan øke risikoen for legde (at stråene knekker/legger seg). Gi moderat gjødsling, omtrent som til høstrug: 1–2 kg N per dekar kan være passe i økologisk sammenheng (f.eks. 50–100 kg/daa med husdyrgjødsel, avhengig av N-innhold). Jordstruktur bør være godt drenert – rug tåler tørke bedre enn de fleste kornslag​datsja.no, men liker ikke vannmettet jord over lang tid. Et luftig moldholdig jordsmonn med pH rundt nøytral er optimalt, men svedjerug klarer seg også under mindre ideale forhold.
  • Overvintring: En av svedjerugens store styrker er vinterherdigheten. Den er flerårig og genetisk tilpasset overvintring under nordiske forhold. Når den sås på sommeren/høsten, vil plantene etablere seg (5–6 blader og busking) før frosten kommer. Deretter går de i dvale. Sørg for at spirene har fått noen uker vekst før første hardfrost – derfor er seinest augustsåing anbefalt i kjølige strøk. Et stabilt snødekke over vinteren er ideelt, men svedjerugen tåler også barfrost perioder bedre enn vanlige hvetesorter. I fjellbygder har man sett at rugen kommer “grønn og frisk frem fra snøen” tidlig på våren​datsja.no. Vårstell er som for annet høstkorn: Om det er mye planterester eller ugras tidlig, kan du harve lett eller rufse opp mellom plantene når tele er gått (men ofte trengs ikke dette, da åkeren allerede er etablert). Eventuell ugrassprøyting er sjelden aktuelt/verdig i svedjerug; i økologisk drift vil man uansett ikke sprøyte, og rugen klarer seg bra selv.
  • Ugras og konkurranse: Svedjerug konkurrerer generelt meget godt mot ugras når den først har etablert seg. De få plantene busker seg og dekker bakken, og etter hvert rager den høyere enn alt annet. I den spede etableringsfasen (sensommer/høst) kan du luke bort flerårig rotugras i rader om nødvendig, men ettårig frøugras vil som regel kveles ut i løpet av høsten/våren. Fordelen med å så tidlig på sommeren er at rugen får et forsprang på høstspirende ugras. Rug generelt tåler en del tørke og vil med sitt dype rotsystem hente næring og vann bedre enn mange ugrasarter​datsja.no. I økologisk korndyrking anses gamle landkorn som svedjerug som særlig ugrassterke og tilpasningsdyktige​brodogkorn.no. Dermed trenger man lite ugrashåndtering. Pass bare på at om du ser floghavre (lysegrønn stråplante med laus hengende topp), må denne trekkes opp og destrueres umiddelbart – ikke la den frø seg! (Floghavre er karanteneplante, som nevnt.)
  • Høyde og legde: Vær forberedt på at svedjerugen blir svært høy. Den kan nå over 2,5 meter under gode forhold​nibio.no – langt høyere enn moderne korn. Dette gir en flott åker og høy halmavling, men betyr også at vinden kan få godt tak. På vindutsatte steder kan noe legde forekomme når stråene blir tunge med aks. Historisk løste skogfinnene dette ved å beite ned rugen med buskapen om høsten første året​sigdalmolle.no. Dyrene spiste av de lange stråene før vinteren, slik at rugen startet litt lavere på våren og dermed ikke så lett la seg. Har du husdyr, kan moderat beiting på ettersommeren fungere som «naturlig topping» (ikke spis ned alt, men toppen av plantene). Uten dyr kan man eventuelt klippe/pløye ned noen strå dersom åkeren virker alt for frodig inn i vinteren. Ofte vil likevel rugen klare seg uten større tiltak; i Valdres-eksempelet på 2 meters høyde sto åkeren fint til modning​datsja.no. Sørg uansett for litt le om mulig – en lomme i terrenget eller kantvegetasjon som bryter vinden, slik at ikke hele åkeren legger seg i en høststorm.
  • Høsting og etterbehandling: Svedjerug modner gjerne litt senere enn vanlig høstrug, men i Midt-Norge bør du kunne høste i august–tidlig september året etter såing (avhengig av såtid og vekstsesongen). Hold øye med at kornene fylles og begynner å bli harde. Når aksene har fått gyllen farge og begynner å bøye seg lett ned (og stråene gulner nedenfra), er det på tide å høste. Tradisjonelt ble den lange rugen skjært med ljå eller sigd og bundet i nek​datsja.no. Om du dyrker et lite felt kan denne metoden være fin – heng nekkene luftig under tak til tørk og tresk ut kornet når det er knusktørt. (Å treske for hånd kan gjøres ved å slå nekkene mot innsiden av ei tønne eller bruke en liten treskemaskin dersom du har tilgang.) På litt større areal kan du bruke vanlig skurtresker, men du må kanskje kjøre sakte med høy stubb (for å unngå at den tar inn for mye halm). Halmverket kan bli tungt belastet av så lange strå, så juster maskinen deretter. Kornet bør renses for rusk og tørkes ned til ca. 14 % fukt for sikker lagring. Svedjerug har som regel høyt falltall, men ved sen høsting i fuktig vær kan groing i akset forekomme – så ikke vent for lenge dersom værforholdene blir dårlige.
  • Bruk av avlingen: Svedjerug kan brukes som mat- og såkorn videre. Til mat brukes den som regel som vanlig rug: man kan male den til sammalt rugmel eller bruke helkorn i matlaging. Mange bakere og hjemmebakere verdsetter svedjerugens unike aroma og høye næringsinnhold​nibio.no. Den egner seg svært godt i surdeigsbakst og gir saftige, mørke rugbrød​gullimunn.nogullimunn.no. Som helkorn kan svedjerug kokes “al dente” og erstatte ris eller pasta i salater og gryter (derav kallenavnet “rug-ris”)​sigdalmolle.no. Halmen er langfibret og sterk – ypperlig til strø, fletting eller som dekningsmateriale i hagen. Og ikke minst: du kan ta vare på noe av kornet som eget såkorn for neste sesong. Da bør du velge ut de beste aksspirene (fra robuste, sykdomsfrie planter) og oppbevare kornet tørt og kjølig frem til såing. På den måten kan du fortsette det gamle kretsløpet og ha din egen lille stamme av svedjerug tilpasset forholdene på gården din.

Til slutt – husk at svedjerug er et historisk kornslag med stor kulturarv. Å dyrke den er ikke bare jordbruk, men også bevaring av genetisk mangfold. Med litt tålmodighet og omtanke kan du lykkes godt, selv i Midt-Norge. Lykke til med dyrkingen!

Kilder:

Views: 9

Kategorier
Kjøtt

Seigpint kylling i hvitløk

Langtidsstekt (seigpint) hel kylling i leirgryte er en av de mest smakfulle og næringsrike måtene å tilberede kylling på. Ved å bruke en leirgryte, skapes et naturlig dampmiljø som bevarer saftigheten, samtidig som den lange steketiden utvikler en dyp, fyldig smak. Dette er en eldgammel teknikk som har blitt brukt i generasjoner for å tilberede mørt og smakfullt kjøtt.

Å velge økologisk kylling gjør ikke bare retten bedre på smak, men er også et bevisst valg for helse og bærekraft. Økologiske kyllinger:

  • Lever lenger og vokser saktere, noe som gir bedre kjøttstruktur og mer smak.
  • Får naturlig fôr uten kunstige tilsetninger, noe som gir renere og sunnere kjøtt.
  • Har bedre dyrevelferd, med tilgang til uteområder og mer bevegelse.

Når en hel kylling langtidsstekes på denne måten, får du maksimal utnyttelse av råvaren – fra det saftige kjøttet til den næringsrike kraften som kan brukes til saus eller supper. En perfekt søndagsmiddag eller en rett for spesielle anledninger, hvor du virkelig kan smake forskjellen på ekte, naturlige råvarer.

Ingredienser

Kylling og krydderblanding

  • Olivenolje eller smeltet smør
  • Havsalt
  • Fersk persille
  • Nykvernet sort pepper
  • Tørket oregano
  • Tørket rosmarin
  • Paprikapulver (valgfritt)

Fyll til kyllingen

  • 10-15 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1-2 økologisk sitron, delt i terninger
  • Friske urter
    (timian, rosmarin, oregano, persille)

Grønnsaker i bunnen av leirgryten

  • Gulrøtter, skåret i store biter
  • Løk, grovhakket
  • Sellerirot, i terninger

Framgangsmåte

Forbered kyllingen

  • Skyll kyllingen og tørk den godt med kjøkkenpapir.
  • Fyll kyllingen med en blanding av sitron, urter og hvitløk.
  • Gni hele kyllingen inn med smør eller olivenolje.
  • Krydre med salt, pepper, paprikapulver, timian og hvitløkspulver.

Klargjør leirgryten

  • Legg de hakkede gulrøttene, løken, selleriroten og den andre sitronhalvdelen i bunnen av leirgryten.
  • Hell over kraft eller vann for ekstra saftighet (valgfritt).
  • Plasser kyllingen på toppen av grønnsakene.

Stek i ovnen – langtidssteking

  • Sett gryten med lokk i en kald ovn.
  • Sett temperaturen til 150°C (over- og undervarme, ikke varmluft).
  • Stek i 3,5 timer – leirgryten vil sakte bygge opp varme og lage damp som holder kyllingen saftig.
  • Etter 3,5 timer: Ta av lokket, skru opp varmen til 200°C, og stek i 20-30 minutter til skinnet blir gyllent og sprøtt.
  • Bruk en steketermometer: Kyllingen er ferdig når den når 75°C i brystet og 85°C i låret.

Views: 16

Kategorier
Prosjekter

Logg 2025

Oversikt

Plantekalender

Juni

Mai

Såes ute:

  • Gulrot
  • Rødbeter
  • Potet

April

20 april

Forkultivering inne
  • Tomater (18 planter i potter)
Drivhuset
  • Squash (9 store potter)
  • Spinat (1 kasse)
  • Jordbær (35 planter)
  • Tomat (5 Hundreds & thousands)
  • Rødbeter (1/2 kasse)
  • Løk (1 kasse)
  • Kål (1/2 kasse)
  • Agurk og miniagurk (12 frø i potter)
  • Sukkererter (12 erter i potter)
Ute – Hagbartskråninga
  • Ringblomster
  • Sukkererter
  • Aronia (2)
  • Solbær (2)
  • Rips (4)
  • Bringebær (3)
Ute – bak garasjen
  • Poteter (5 kasser), poteten begynte å spire ca 15 april.
Ute – Langbedet
  • Hvitløk (overvintret)
  • Løk, 1/4 av Langbedet
  • Rødbeter, 1/4 av Langbedet
  • Gulrot, 1/4 av Langbedet
  • Grønnkål, 1/4 av Langbedet
Avsluttet
  • Selleriroten spirte aldri

Mars

30 mars

Plantet i drivhuset:

  • Ringblomster
  • Sukkrerter

29 mars

Forkultivering:

  • Gulrot, 16 frø
  • Squash, 10 frø

23 mars

Satte Nansen potet i potter og bøtter i drivhuset, ca 50 settepoteter.

15 mars

Forkultivering:

  • Sellerirot, 15 frø
  • Tomat, 3 sorter

Planter i år

Agurk

Fatum

Store, sylindriske, grønne frukter, som er ca. 40 cm lange og 10-12 cm tykke. Hvitt og fast kjøtt, kjernehuset lite. Unge frukter kan anvendes som salatagurker.

Trives best i en veldrenert, næringsrik og fuktig jord samt et meget beskyttet sted på friland. Etter såing holdes jorden fuktig, frem til spiringen er godt i gang.

  • Direkte så i mai
  • Forkultiver fra april til mai
  • Høstes fra juli til september

Tomat

Stupice

Stupice er en av de tidligst modnende tomatene. De har en utmerket smak. Fruktene er middels store, runde og røde med en søt og aromatisk smak. Egner seg for friland i tempererte områder, men kan dyrkes i potter. De blir maks 150 cm høye. Høsting juni til slutten av august.

Tomater kan dyrkes innendørs, i drivhus og på friland. Frøene skal kun dekkes lett med jord (maks. 5 mm). Den optimale spiretemperaturen ligger mellom 20 og 25 °C, og spiringen skjer etter 8–14 dager. Spiringen kan fremskyndes ved å bløtlegge frøene over natten i en fuktig klut. De forkultiverte plantene bør plantes ut først etter siste frost.

Tomater krever en frisk, godt gjødslet og veldrenert jord som holdes fuktig (men ikke våt!). De bør stå på et solrikt og skjermet sted med minst 6 timer sollys per dag, gjerne mer.

Sungold F1

Egner seg i drivhus eller på beskyttede steder utendørs. Rik avling av tynnskallete og saftige tomater etter ca. 4mnd. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Vann regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene fjernes. Rusk lett på blomsterklasen, så fremmes fruktsettingen.

Forkultivering: 8-10 uker før utplanting ved laveste temp. på +8°C. Så tynt i såjord. Hold fuktig og dekk med plast. Still varmt, +22°C. Etter oppkomst lyst og svalere. Ekstrabelysning ved tidlig såing. Når plantene er store nok settes 1/potte, dypt i gjødslet jord. Skift etter hvert til større potte.

Glacier

Planten er kompakt der er ca. 70-120 cm høy, med potetbladene, som gir tidlige røde runde tomater på 60-120 gram. Den setter frukt selv ved kjølige temperatur, gir tidlige tomater og fortsetter med at gi tomater gjennom hele sesongen.

  • Høyde: 70-120cm
  • Bladform: Potetbladet
  • Modningstid: 60 dager
  • Farge: Rød
  • Form: rund, lett ribbet tomat
  • Vekt i gram: 60-120gr
  • Sideskudd fjernes: Ja

Squash

Black Beauty
  • Forkultiver i mai
  • Direkte så fra mai til juni
  • Høstes fra juli til september

Mørkegrønn squash, kan brukes fersk som agurk eller tilberedt. Lettdyrket, gir rikelig avling. Trives i ly på varmt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vann rikelig. 

Forkultivering: 3-4 uker før utplanting etter siste frost. Så 1 frø pr potte med gjødlset jord. Still varmt for spiring, 18-24℃. Plant om til større potte etter noen uker. Vær forsiktig med røttene! Plasser plantene lyst.

Direkte såing: Når jorden er 15℃. Vann såflaten før såing. Holdes fuktig til frøene har spiret. Dekk med fiberduk til plantene begynner å blomstre. 

Løk

Senshyu yellow

Plant Senshyu Yellow løk i oktober for tidlig avling neste sommer.

Velg en solrik plass med veldrenert, luftig, næringsrik jord, løsne den godt og tilsett kompost. Sett løkene 3 cm dypt med 10 cm mellom hver og 25–30 cm mellom radene.

Nattefrost ned mot -3 til -5 kan skade skuddene. Beskytt med halm eller fiberduk i kalde områder for å unngå barfrost.

  • Når spirene er 10-15 cm høye: Hønsegjødsel eller en balansert organisk gjødsel (f.eks. 10-10-10) for å gi en god start.
  • Etter ca. 3-4 uker: Blodmel eller kompost-te for ekstra nitrogenboost.
  • Når løkene begynner å svelle (mai-juni): Kaliumrik gjødsel (f.eks. vedaskefor eller en potaske-rik blanding) for god lagringskvalitet.
  • Vann dypt ca. 1 gang per uke hvis det ikke regner, men unngå for mye vann – det kan føre til råte.

Rødbeter

Moulin Rouge

Tips:
Så i omganger for jevn tilgang til ferske rødbeter gjennom hele sesongen. Tynn plantene for å gi hver rot god plass til å utvikle seg.

Smakfull og allsidig rødbetesort med runde, gjennomfargede røde røtter. Egner seg godt til dyrking av baby rødbeter, som kan høstes små og brukes hele i retter. Med sin dype rødfarge og delikate tekstur er denne sorten både dekorativ og næringsrik.

  •  Solrik plassering.
  •  Næringsrik, fuktig muldjord med god drenering.
  • Så direkte på voksestedet, ca. 1–2 cm dypt. Hold jorden jevnt fuktig til spiringen er godt i gang.
  •  Baby rødbeter: Høst tidlig når røttene er små og delikate.
  •  Fullvoksne rødbeter: La dem vokse til ønsket størrelse før høsting.

Gulrot

Mokum

Deilig aromatisk, søtlig smak. Blir 18-20 cm lang, glatt, let konisk og avrundet form i bunnen. En sikker sort med mange positive egenskaper. Egnet til å spise rå. Høstes tidlig og er ikke egnet til vinterlagring. Må ikke sås for tett. Plasseres solrikt og trives best i en dyp, porøs, humusog næringsrik, sandete jord. Etter såing holdes jorden fuktig, frem til spiringen er godt i gang.

Berlicum 2
  • Direkte så fra april til juni
  • Høstes fra juli til september

Økologiske frø.

Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert- fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmerlade er en skikkelig delikatesse.

Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres. 

Så snart jorden er klar, frem til slutten av juni. Vann såfuren før sådd. Spiretid ca 2-4 uker. Dekk med fiberduk for hurtigere spiring, og for å forhindre insektsangrep. La fiberduken ligge til det er tid for innhøsting. 

Red cored 3

Stumpe, kjegleformede røtter, ca 15 cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten.

Så snart jorden er klar, frem til midten av juni. Bløtlegg frøene over natten for hurtigere spiring. Vann i såfuren før såing. Holdes fuktig. Spiretid 2-4uker. Dekk gjerne med fiberduk. La duken ligge til innhøsting. Kan også sås sent om høsten, like før telen trenger ned i jorden. Dette gir tidligere innhøsting neste år

Nantes Vitella

Meget populær gulrot med søt sommer smak. Kan stå lenge i jorden for ekstra store gulrøtter. Forkultiver fra mars for høsting fra juli, eller direkteså når jorden er varm.  

  • Så fra: mars-juli.
  • Høstes fra: juli-des. 

Sukkererter

Alderman

Herlig sort som gir 7-10 gode erter/belg. En høyvokst sort som krever støtte, gir rikelig avling på en liten flate. Kan høstes i lang tid. Egner seg til frysing. Litt søtere i smaken enn vanlig pillert, men kan ikke sås like tidlig om våren. Trives i porøs jord, men er ganske nøysom. Vann ved tørke. Dyrkes på forskjellige steder i kjøkkenhagen hvert år, de gjødsler jorden.

Jordbær

Rügen

Denne sorten gir rikelig med store, røde bær hele sommeren gjennom. Får ikke utløpere, lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er meget små og spirer langsomt, så forkultivering innendørs anbefales til plantene er blitt store nok til å håndteres. Trives best i porøs jord. Bruk markjordbær som kantplante rundt bed. Vakkert, lettstelt og godt!

Forkultivering: Så på fuktet jord. Still mørkt for spiring. Dekk med plast og hold fuktig. Dyrkes lyst og svalt etter oppkomst. Plant om til 1/potte når de er store nok til å håndteres.

Direkte såing: Vann såfuren før såing. Holdes fuktig til frøene spirer.

Ramsløk

Ramsløk, flerårig

Ramsløk blir ofte omtalt som Nordens hvitløk.Den smaker mye hvitløk, men er ikke like sterk selv på smak som den selv om bladene kan variere i styrke.Duften minner også om hvitløk. Ramsløk er som vanlig løk svært anvendelig i matlagingen, og det finnes nesten ikke begrensninger på hva du kan smaksette.

ForkultiverFeb-mars
UtendørsMars-april
Sådybde1 cm
Planteavstand5 x 5 cm

Sellerirot

Iris

Ibis er en relativt rasktvoksende sort med glatte, kulerunde knoller og hvitt kjøtt. Friskt og grønt bladverk med sterk toleranse mot selleribladflekk. Lett å høste. Frøene trenger lys for best spireresultat, og skal dekkes til med bare et tynt lag med jord.

Forkultiveres fra mars. Det anbefales å breiså i en kasse først. Etter spiring prikles plantene over i større potter. Plantes ut på friland fra 15. mai på 50×40 cm. Krever mye næring og lang vekstsesong.

Spinat

Nores

Næringsrik og lettdyrket spinat med mellomstore, kraftige og mørkegrønne blad. Sorten går ikke så lett i blomst og trives i de fleste typer jord. Foretrekker Porøs, moldrik jord og vannes rikelig. Så i august-september for høstavling og eventuell overvintring. Posen er tilstrekkelig for 15 m. 

  • Næringsrik og lettdyrket 
  • Gir mellomstore, kraftige og mørkegrønne blad
  • Går ikke så lett i blomst

Mangold

Rhubarb Chard

Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord.

Når jorden er oppvarmet. For tidlig såing kan gi planter som går i blomst. Vann i såfuren før såing. Holdes fuktig til frøene har spiret.

Magneta sunset

En fantastisk vakker, nesten selvlysende, lillarosa mangold. Den tåler dårlig vær og går ikke like lett i blomst som mange andre røde sorter. De lange, middels brede stilkene og bladnervene er kraftig purpurrosa, og de glatte bladene er skinnende mørkegrønne. Magenta Sunset tåler en god del kulde og gir en fin avling langt utover høsten.

Potet

Columba
  • Tidlig, kokefast potetsort med gult skall.
  • Trives lyst, i vanlig hagejord. Settedybde ca 10 cm, avstand ca 25 cm.
  • Sett når jorden er over +8°C. Hold jevnt fuktig etter setting.

Colomba modner fra slutten av juli. Den er kokefast, og kan brukes både kokt og bakt. Stor avling.

Potetene kan settes i jorden ute straks jorden holder over 8-10 grader. Lite krevende i forhold til jord og næring. Jorden må være drenert og ikke for hard. Bland inn kompost og/eller kukompost først. Unngå jord med mye stein. Plant i rader, med ca. 20 – 35 cm avstand mellom knollene, 60 cm mellom radene, ikke for dypt, ca 7-10 cm. Viktig at knollene ikke tørker ut.

NANSEN

Hønsegjødsel er et godt og naturlig gjødsel til poteter. Det ineholder nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) – alt potetene trenger.

Anbefalt mengde: ca. 150–200 gram per m².

Nansen er en halvsen rød matpotet. Ansetter mange (15-16) og uniforme knoller med god skallfinish. Godt egnet til økologisk dyrking. Sorten er meget sterk mot tørråte, virus og sølvskurv.

Nansen har lite rismengde og rotsystem. Den trenger derfor oppfølging med næringstilførsel (N, P og Mg), i tillegg til vanning gjennom sesongen.
Sorten kan være utsatt for å få sprekker ved høsting, spesielt ved umodne og saftspente poteter.

Aronia

Aronia modner i august–september. Bærene er meget sunne, men smaker bedre etter frost eller hvis dekokes til saft eller sirup.

Gjødsling

Aronia er ikke like næringskrevende som solbær, men liker en god start:

  • Gi litt kompost, hønsegjødsel eller bærgjødsel rundt busken.
  • Vann godt inn etter gjødsling.

Vanning ved tørke

  • Røttene går grunt og den setter pris på jevn fukt, spesielt mens bladene vokser og før blomstring.

Lett beskjæring

  • For en mer buskete vekst, topp noen av de høyeste skuddene i juni.
  • Foryngelsesbeskjæring (kutte ut gamle greiner ved basis) kan gjøres hvert 3.–4. år hvis nødvendig.

Pollinering og blomstring

  • Aronia er selvfertil, men det blir mer og jevnere bær med flere busker i nærheten.
  • Blomstene tiltrekker bier – flott for hagen!

Jorddekke

Dekkbark hjelper med å holde jevn jordfuktighet. Dette er spesielt viktig for Aronia, fordi trærne har:

  • Har grunnrotede røtter (røttene ligger ikke dypt, og tørker lett ut)
  • Trives best med jevnt fuktig jord, men tåler ikke stående vann
  • Med bark holder du bedre på fukt mellom regn eller vanninger, og du får jevnere jordtemperatur, som gir bedre rotutvikling og næringsopptak.

Ikke legg helt inntil stammen, ca 5-10 cm åpen jord er passe for å unngå råte. Tykkelse på 5-7 cm er passe.

Ikke bruk grov, fersk flis rett fra flishugger – det stjeler nitrogen fra jorda hvis det ikke er kompostert. Bruk heller ikke plastduk under bark – unngå det rundt bærbusker, da det hindrer luft og vann.

Rips

Gjødsling

Det gir fart på blad og bærutvikling

  • Gi en dose organisk bærbuskgjødsel, kompost eller hønsegjødsel.
  • Alternativt: Flytende grønnsaksgjødsel (f.eks. 5-1-4) én gang i uken i 3–4 uker.
  • Bland gjerne litt kompost rundt rota og vann godt inn.

Løsne jorda rundt busken

  • Bruk en greip eller fingrene for å løsne overflaten, så røttene får luft og vann slipper lettere ned.

Vann regelmessig

  • Sørg for jevn fuktighet i jorda framover, spesielt ved tørt vær – men unngå at det blir konstant vått.

Beskjæring

  • I løpet av mai, se nye skudd også lenger nede på greinene.
  • Hvis ikke, kan det være lurt å beskjære noen eldre greiner helt ned etter innhøsting, for å stimulere nye skudd fra basen til neste sesong.

Lys og luft

  • Sørg for at busken ikke er skygget av planter bak .

Beskytt mot snegler

  • Unge skudd kan tiltrekke snegler – bruk gjerne en krage eller litt kobbertape om dette er et problem hos deg.

Solbær

Gjødsling

Solbær er næringskrevende. Gi gjerne:

  • Hønsegjødsel, bærgjødsel eller godt omdannet kompost.
  • Alternativ: flytende gjødsel hver 1–2 uke fram til midtsommer.
  • Spre det rundt planta og vann godt inn.

Vanning ved behov

Særlig viktig hvis det blir varmt og tørt framover – solbær liker jevn fuktighet, men ikke søkkvåt jord.

Beskjæring

Etter høsting i år (eller til høsten) vurder å:

  • Fjerne 1–2 av de eldste greinene helt nede (de tykkeste og mørkeste)
  • Dette gir plass til nye skudd fra rota og holder busken sunn og produktiv over tid.

Jorddekke

Se beskrivelse under Aronia.

Forkultivering

  • 20-22 grader.
  • LED-vekstlys kaldhvitt 6400K.
  • Næringsrik jord, flytende organisk gjødsel.
  • Forsiktig med gjødsel
  • Herd plantene før utplanting ved å venne dem til utetemperaturen gradvis.

Dryppvannsystem

Skisse av dryppvannsystem

Views: 36