Jeg heter Hallvard, nordlending bosatt i Trondheim, middels+ opptatt av mat, lager nesten alltid maten helt i fra bunnen av, og veldig glad i å eksperimentere. Jeg lager en blogg mest for min egen husk, og for å kunne dele dersom noen er interesserte.

Mine preferanser når det gjelder mat er ganske enkle:
- fokus på gode råvarer og kortreist mat
- stadig mer økologiske ingredienser
- smakfull og sunn mat på hverdager; litt mer kreativitet i helgene
- baking er gøy, spesielt med surdeig
Jeg er på stadig jakt etter gode oppskrifter og ideer, og henter mye inspirasjon fra min kone Beathe (derfor Habea), matinteresserte barn, familiemedlemmer og venner, samt andre matblogger.
Oppskriftene finner du i menyen øverst på siden.
Råvarer
Gode råvarer er en forutsetning for å lage næringsrik og smakfull mat.
Matvareindustrien
I de senere årene har vi fått høre mye om store endringer innen matvareproduksjonen, som bl.a. omfatter GMO produkter, labratoriedyrket kjøtt, matvarer basert på larver og insekter. Kreftene som står bak denne «innovasjonen» er de største og mektigste selskapene i hele verden, som ikke nødvendigvis er opptatt av vår helse og vår matforsyning.
EMV
Som alle andre må også jeg handle mat på supermarkedet. Jeg unngår konsekvent EMV-produkter (Egne Merkevarer), selv om de er billigere enn merkevarene. Grunnen til det er at jeg ønsker å ha valgmulighet, i dag og i framtiden.
Hvis ikke vi forbrukere er bevisste, så vil merkevarene forsvinne fra hyllene, litt etter litt. Dette skjer så forsiktig at du kun merker det når et av dine favoritt produkter forsvinner, slik at du blir nødt til å velge et alternativt EMV produkt i stedet.
Hvis vi forbrukere tillater at dette fortsetter, ender vi opp med en situasjon der de store kjedene Norgesgruppen, COOP og REMA eier hele verdikjeden, og kan bestemme prisene og utvalget helt og holdent. Dette tror jeg vil bli et fattig samfunn, og noe jeg ikke ønsker.
Ekte og gode råvarer
Hvis målet er å beholde god tilgang på gode råvarer, bør du og jeg støtte lokale produsenter eller produsenter som er økologisk sertifisert, i stedet for å handle EMV-produkter, ultraprosessert eller langreist mat på supermarkedet.
Derfor benytter jeg råvarer fra produsenter som:
- Melhusgården Øvre som har et andelslandbruk hvor jeg er andelsbonde
- Elset gård – kjekjøtt fra Byneset
- Høgaunet gård – egg og grønnsaker
- Reppe Søndre – kornprodukter
- Frøya Gourmet – fisk og sjømat
- Lundamo Grønt og godt – grønnsaker
- Kilnes gård – meieriprodukter
- Trollheimen Nerskogen – kjøttprodukter
- Risan gård – grønnsaker
- Økoland – økologisk mat og drikke
- REKO-ringen – avdeling Byåsen
- REKO-ringen – avdeling Trondheim
Views: 40