Kategorier
Fisk

Skrei med hvitvin

Skrei er en type torsk som vandrer årlig fra Barentshavet til gyteområdene langs kysten av Nord-Norge, spesielt i områdene rundt Lofoten og Vesterålen.

Skrei er kjent for sitt faste og hvite kjøtt, og den er et ettertraktet matfisk. Den er en delikatesse på grunn av sin gode smak, og kan anvendes på svært mange måter. Skrei fanges vanligvis fra januar til april under gytesesongen. Skrei er villfisk, og en god kilde til næringsstoffer som proteiner, omega-3-fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Skrei er viktig for kystsamfunnene i Nord-Norge både historisk og økonomisk. Fisket etter skrei har vært en viktig tradisjon i generasjoner, og det har stor betydning for lokalsamfunnene langs kysten.

All skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei

Denne retten er kanskje ikke typisk nordnorsk, men svært velsmakende.

Ingredienser

Hovedrett

  • Tykke skiver, eller ryggstykke av skrei, ca 200 gram per pers
  • Salt og kvernet pepper
  • Olivenolje
  • 1 ss rogn eller 70-100 gram renskede reker per pers (kan sløyfes)
  • Champignon eller annen sopp (kan sløyfes)
  • Kokte eller saltbakte poteter (kan varieres)

Saus

  • 1 løk evt2-3 sjalottløk
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 0,5 dl fløte
  • 200 g kaldt smør i terninger
  • salt og kvernet pepper
  • 1 liten bunt gressløk eller persille

Framgangsmåte

Hvitvinssmørsaus

  • Finhakk løken og surr den i stekepanna til den blir lett gyllen.
  • Ha løk og vin over i en kasserolle og la det koke inn til det gjenstår omtrent 0,5 dl væske.
  • Tilsett fløte og la det koke et snaut minutt.
  • Pisk inn smøret litt etter litt. Pass på at du pisker hele tiden og hold sausen rundt kokepunktet. Sausen kan skille seg hvis den blir stående å koke.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Tilsett hakket gressløk/persille og evt rogn rett før servering.

Hovedrett

  • Varm ovnen til 200 grader.
  • Skyll skreiskivene godt i rennende kaldt vann. Fjern eventuelle blodrester.
  • Krydre med salt og litt pepper på begge sider.
  • Smør et stekebrett eller en passende ildfast form med smør eller olje.
  • Stek sopp i en stekepanne med rikelig smør, og krydre med salt og pepper. Legg soppen som en seng helt nederst i formen (valgfritt)
  • Legg skivene over på brettet/i formen og drypp over noen gode dråper olivenolje.
  • Hvis du har ferske reker, rensk dem, og dander dem pent runt fiskestykkene i formen. Ta vare på rekeskallene til en gang du skal lage fiskesuppe. Frys dem eventuelt. (valgfritt)
  • Bak skreien midt i ovnen i 12-18 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene.
  • Skreien er klar når fiskekjøttet flaker seg delikat ved et lett trykk.
  • Hvis du ikke bruker fileter, dra av skinnet. Fjern gjerne bein også – uten å ødelegge fiskestykket før servering.
  • Dryss persille eller gressløk over fisken rett før servering

Server gjerne med noen smakfulle minitomater, poteter og en frisk tørr hvitvin til. Vel bekomme 🙂

Views: 61

Ett svar til “Skrei med hvitvin”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *