Kategorier
Kjøtt

NordNorsk lammegryte med et hint av Trønder

Lammekjøtt er en god kilde til flere viktige mineraler, blant annet jern, sink, selen, fosfor, kalium og magnesium. Disse mineralene er viktige for å opprettholde god helse og et godt imunnforsvar.

I tillegg er lammekjøtt spesielt rikt på høyverdige proteiner av god kvalitet. Proteiner er viktige for å opprettholde muskelmasse, styrke immunsystemet, reparere skadet vev og oppfylle en rekke andre kroppsfunksjoner.

Nord-Norsk eller Trøndersk lam er den viktigste ingrediensen i denne oppskriften. Velg lam som har hatt god helse, og beitet ute store deler av året.

Ingredienser

Denne oppskriften er beregnet til 4 personer

  • 1 kg fårikålkjøtt eller lammebog i skiver
  • 3 ss smør eller margarin til steking
  • 10 stk. sjalottløk
  • 2 båter hvitløk , finhakket
  • 2,5 dl rødvin
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 stk. gulrot
  • 1 ts tørket timian
  • 1 stk. laurbærblad
  • 0,5 l vann
  • 150 g hvite bønner (ferdig kokt)
  • evt. 1 ts sukker

Framgangsmåte

Renskjær kjøttstykkene, fjern ben og det tykkeste fettet. Bruk avskjæret til å koke god kraft.

Koking av lammekraft

Varm en stekepanne med smør og stek kjøttet på alle sider. Legg det over i en vid gryte. Stek sjalottløk raskt i samme panne og ha over i gryten. Hell i vin, tomater, tomatpuré, gulrot i biter og krydder. Tilsett nok vann til at det akkurat dekker. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La gryten småkoke til kjøttet er helt mørt, ca. 1 time.

Skyll bønnene godt og ha dem i gryten. Smak til med sukker, salt og pepper.

Server gryten rykende varm med godt, ferskt brød og/eller poteter.

Vel bekomme!

Views: 36

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *