Kategorier
Grønnsaker

Grønne tomater – marmelade

Spising av grønne tomater anses generelt som trygt i moderate mengder, men det er viktig å merke seg at grønne tomater inneholder stoffer som kan være skadelige i store mengder.

Grønne tomater inneholder vanligvis toksiner som alkaloider og glykoalkaloider, spesielt i stilkene og bladene. Disse stoffene kan være giftige i store doser og kan forårsake ubehagelige symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast og diaré.

Imidlertid, når grønne tomater behandles riktig, for eksempel gjennom matlaging eller modning, reduseres nivået av disse stoffene betydelig, noe som gjør dem tryggere å spise. De fleste oppskrifter som bruker grønne tomater, som grønn tomatmarmelade, chutney eller syltetøy, innebærer koketid eller tilberedning som eliminerer eller reduserer toksinene til et sikkert nivå.

Her er en oppskrift et nydelig tomatsyltetøy eller -marmelade av av grønne tomater. Smaken minner om stikkelsbærsyltetøy, og marmeladen er nydelig tilbehør til ost.

Ingredienser

  • 1 kg grønne tomater
  • 1 sitron
  • 400-450 g sukker
  • 1-2 ts nellikspiker
  • 1 kanelstang (kan sløyfes)
  • 1 vaniljestang (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

  • Vask og kutt de grønne tomatene i små biter. Fjern stilker og stilkfestene.
Grønne tomater
  • Skrell sitronen, den i tynne skiver og fjern eventuelle frø.
  • Bland de grønne tomatene, sitronskivene og nellikspiker i en stor kjele sammen med sukkeret. La det stå i 1 time slik at sukkeret trekker ut saften fra tomatene.
Ferdig rensket og oppdelt, med sukker og nellikspiker
  • Hvis du ønsker kanel eller vaniljestang: tilsett kanelstang og skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha både stangen og frøene i kjelen.
  • Kok opp blandingen over middels varme. Vær forsiktig med varmen til å begynne med, før tomatene væsker seg og sukkeret smelter. Reduser deretter varmen og la marmeladen småkoke i ca. 1 time eller til den tykner.
  • Rør om med jevne mellomrom for å forhindre at marmeladen fester seg til bunnen av kjelen.
Etter 1 times koking – dufter aldeles nydelig
  • Fjern evt. kanelstangen og vaniljestangen.
  • Hell den ferdige marmeladen i varme, steriliserte glass. Lukk glassene tett og oppbevar dem på et kjølig, mørkt sted.

Server grønn tomatmarmelade på brødskiver, kjeks eller som en deilig tilbehør til ost. Den kan også brukes som en saus til kjøttretter eller som en smakfull tilsetning til dressinger og marinader.

Skru på lokkene og sett glassene opp-ned. Når glassene blir kalde dannes det vakuum og syltetøyet får god holdbarhet. 

Views: 130

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *