Kategorier
Kjøtt

Beathes lammekjøttboller

Det er nesten ingenting som slår gode lammekjøttboller i smak eller popularitet – til alle typer måltider, eller mellom måltider hvis man kjenner seg litt sulten. Du kan krydre på et utall forskjellige måter, servere på spyd, på tallerken, med gode rundstykker, varme eller kalde, eller uten noe tilbehør.

Disse lammekjøttbollene er relativt tradisjonelle. Jeg foretrekker å ta utgangspunkt i helt rene og gode råvarer, dvs. uten at noe er tilsatt. Lammekjøtt er så smakfullt i seg selv at det ikke er nødvendig å krydre det mye, slik at man på den måten beholder den gode lammesmaken i det ferdige produktet.

Ingredienser

  • 750 g kjøttdeig av lam
  • 2 ts salt
  • 1 finhakket løk
  • kvernet pepper etter smak
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 ts malt ingefær
  • 1ts muskatnøtt
  • 3-4 ss potetmel
  • vann eller melk
  • olje og smør til steking

Kverning av kjøtt

Du kan kjøpe ferdig lammekjøttdeig i butikken eller hos slakteren. Hvis du har en kjøkkenmaskin (food processor), kan du kverne kjøttet selv og da får du det akkurat slik du vil ha det – uten tilsetningsstoffer, samtidig så fin- eller grovmalt som du ønsker.

Stykker av lammekjøtt, direkte fra slakter.

Ta utgangspunkt i et lammelår eller andre kjøttstykker av lam.

Skjær det rene kjøttet fra bein og brusk. Kjøttet går til kverning, mens bein, brusk og øvrige rester blir til overs. Du kan gjerne ta med en del av fettet, siden det bidrar til at kjøttbollene blir mer saftige. Om det er mye fett, eller store fettklumper kan du skjære bort en del av det.

Alt som blir til overs går til kraftkoking.

Det er litt arbeid med dette, men hvis du liker å holde på med mat og har tid så er det en veldig fin aktivitet å holde på med – nærmest som meditasjon.

Kjøttet skjæres av kjøttstykkene, bein og brusk blir til overs.

Bruk en kjøkkenmaskin (food processor) til å male det renskårne kjøttet.

Kverning av kjøtt.

På de fleste kjøkkenmaskiner kan man velge hvor grovt eller fint man ønsker å male kjøttet. Personlig foretrekker jeg den groveste innstillingen.

Framgangsmåte

Ha kjøttdeigen i en bolle og tilsett salt. Kna kjøttdeigen med saltet til den kjennes litt klebrig på fingrene.

Finhakk løk. Bland løken inn i kjøttdeigen sammen med krydder og potetmel.

Spe med kaldt vann eller melk litt etter litt til farsen er myk, men fortsatt holder fasongen når du former den til boller.

Form små boller ved hjelp av hånden og en skje. Dypp skjeen i kaldt vann innimellom. Legg bollene på en tallerken etter hvert som du har formet dem.

To batcher med kjøttboller, med ulik væskemengde, for å variere mellom solide eller safige kjøttboller.

Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Når det slutter å bruse og smøret er gyllent, er det varmt nok til å legge i bollene.

Stekes på middels varme.

Stek bollene på middels varme til de er gylne på begge sider. Senk varmen og etterstek dem i 8-10 minutter til de er gjennomstekte.

Vel bekomme!

Views: 45

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *