
En god kraft, laget på for eksempel lammebein, er en forutsetning for en smakfull suppe. Det fins mange oppskrifter på nettet om hvordan man lager lammekraft. Slik gjør jeg det: Lammebein kraft.
Å lage god suppe er like enkelt som å lage lammekraft.
Ingredienser
- 500 gram salt lammekjøtt og/eller grov pølse (f.eks Vossakorv)
- 3 liter kraft og vann. Vann ut kraften ift hvor salt den er
- 200 g gule tørkede erter (bløtlegges over natten)
- 200 g hele byggryn (bløtlegges over natten)
- 1/2 purre i skiver
- 3 gulrøtter i skiver
- 1 – 2 løker i skiver
- 1/2 sellerirot i biter
- 200 g kålrabi i biter
- 5-6 mellomstore porteter
- Salt og pepper etter smak (avgjøres av kraften)
- Litt grønne urter på toppen (fersk persille, timian, dill, gressløk)

Framgangsmåte
Skjær kjøttet/pølsen i terninger. Jeg har erfart at gode pølser kan bidra til at suppen blir med barnevennlig, og kan få selv kresne barn til å smake.
La kjøttet under lokk på middels varme, 40-50 minutter.
Erter trenger lang koketid etter bløtlegging, og kan evt kokes sammen med kjøttet.
Del grønnsakene i biter og legg oppi sammen med erter og byggryn.
Kok opp til grønnsakene er så møre som du ønsker dem.
Server i varme suppetallerkener.
Dryss hakket grønne urter i hver tallerken.
Hvis det blir rester kan suppen stå i kjøleskapet noen dager, eller fryses, og brukes som restemat i f.eks. lapskaus på salt lammekjøtt.
Views: 46