
Rødbete er den rotgrønnsaken med aller høyest innhold av antioksidanter (ifølge Bama.no) og vil kunne være med på å forebygge en rekke sykdommer. Rødbete inneholder vitamin C, magnesium, jern, kalsium, har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Rødbete har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, i tillegg til å være en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt bodtrykk.
Ingredienser
- 1 kg rødbeter (gjerne økologiske)
- 1 ts salt/havsalt
Lake:
- 5 dl vann
- 5 dl eddik, 7 %
- 200 gram sukker
- 2 ts karve
- 2 ts nellikspiker
Framgangsmåte
Rengjør rødbetene under kaldt vann. Behold stilk og rot, slik at ikke rødfargen forsvinner ut i kokevannet.
Ha rødbetene i en kasserolle med kokende, lettsaltet vann.
Kok dem i 50-70 min til de er møre (avhengig av størrelse).
Hell av kokevannet og ha rødbetene i kaldt vann, for å stanse kokeprosessen.
Rens rødbetene for det ytterste skallet. Du kan nærmest klemme dem ut av skallet.

Skjær rødbetene i skiver og legg dem i rene, steriliserte og varme glass.
Kok opp laken og avkjøl. Hell laken over rødbetskivene, fyll helt opp.
Snu glassene på hodet slik at det blir et vakum. Gjøres dette riktig er det lite sannsynlig at bakteriene får grobunn, og rødbetene holder seg lenge. Luft og fuktighet er den verste fienden her.
Slik steriliserer du i følge godt.no:
Sett glassene i ovnen i 10 minutter på 100 grader. Det er viktig at glassene er rene og helt tørre.»
Sett glassene kaldt.
Alternativer
Du kan bruke andre kryddersorter, som for eksempel chili, laurbærblad, appelsin- eller sitronskall, eller kanel. Du kan også erstatte ca. 1/3 av eddiken med balsamico for å få en mer spennende smak.
Du kan også bruke polkabeter, gule og hvite beter.


Passer til
Syltede rødbeter er klassisk tilbehør til en mengde retter fra lammerull, saltet lammelår, eggerøre, og hører også hjemme i en egen skål på julebordet. Det er litt stas å servere hjemmelagede rødbeter ”akkurat slik bestemor laget dem”….
Holdbarhet
Syltede rødbeter er holdbare på tett glass i opptil 3 måneder.
Merk
Rødbeter har et fargestoff som heter flavonoid. Det er litt spesielt fordi det ikke brytes ned så lett inne i kroppen og dessuten kan løse seg opp i vann. Derfor kan faktisk tisset bli rødt om du spiser masse rødbeter 🙂
Views: 53