Kategorier
Fisk

Nordnorsk Skreimølja

Skreimølje er en klassisk nordnorsk delikatesse som består av fersk skrei, lever, rogn og poteter, servert med flatbrød og smør. Dette er vinterens store festmåltid for ekte nordlendinger og andre fiskeelskere!

Skreien er mer enn bare en fisk – den er en kulturell, økonomisk og historisk hjørnestein i Nord-Norge. Hver vinter, når skreien vandrer fra Barentshavet til norskekysten for å gyte, starter et av verdens eldste og mest tradisjonsrike fiskerier. Skreifisket har i tusen år vært en livsnerve for folk langs kysten, og har satt sitt preg på både næring, mattradisjoner og kultur.

All skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei.

Skrei er en vandrende torsk som tilbringer mesteparten av livet i det kalde og næringsrike Barentshavet. Når den blir kjønnsmoden etter 5–7 år, starter den sin lange vandring sørover til gyteområdene langs norskekysten, spesielt i Lofoten, Vesterålen og Finnmark. Denne årlige gytevandringen har gjort skreien til et unikt og ettertraktet produkt.

  • «Skrei» betyr «den som vandrer», et navn som gjenspeiler dens lange reise.
  • Fisket starter i januar og varer til april, med høydepunkt i februar og mars.
  • Skreien har fast, hvitt kjøtt, mye smak og høy kvalitet.

Ingredienser

4 porsoner

  • 🐟 1,5 kg fersk skrei (skåret i stykker, med skinn)
  • 🍚 500 g skreirogn
  • 🫀 400 g skreilever
  • 🥔 8 store mandelpoteter
  • 🧂 2 ss grovt salt
  • 🌿 1 ts hel pepper
  • 💦 2-3 liter vann
  • 🧈 Godt smør til servering
  • 🍞 Flatbrød
  • 🍶 1 ss eddik (7%) (til kokevannet for leveren)
  • 🥕 3-4 gulrøtter (i skiver eller staver)
  • 🧅 2 løk (i tynne skiver)
Skrei, rogn og lever

🔪 Forberedelser

Rogn

  • Skyll rogna forsiktig i kaldt vann.
  • Legg den i en kjele med kaldt vann og 1 ss salt.
  • Kok forsiktig opp og la den trekke i 30–40 minutter på svak varme.
  • Avkjøl litt, og skjær i skiver.

Lever

  • Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene (ca 2 cm). På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.
  • Kok opp lettsaltet vann med 1 ts hel pepper og 1 ss eddik.
  • La leveren trekke i 4-5 minutter.

Gulrot og løk

  • Skrell gulrøttene 🥕 og skjær dem i skiver eller staver.
  • Skrell løken 🧅 og skjær den i tynne skiver.
  • Kok gulrøttene i lettsaltet vann, slik at de beholder litt tyggemotstand.
  • Server løken rå, damp den lett, eller stek den mør.

Poteter

  • Kok mandelpotetene med skallet på i saltet vann til de er møre (ca. 15 minutter).

Skrei

  • Kok opp lettsaltet vann (2 ss salt per liter vann).
  • Legg fiskestykkene i vannet og skru ned varmen.
  • La fisken trekke i ca. 7–10 minutter, til kjøttet flaker seg.
  • Løft fiskeskivene ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet (la dem ligge på hullsleiven).

🍽 Servering

  • Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt. Og gulrot for de som elsker gulrot.
  • Øs litt av leverkraften over fisken.
  • Legg på godt smør, så det smelter over retten.
  • Nyt med mandelpoteter og flatbrød.

💡 Tips

✅ Bruk ferske råvarer! Skrei er best i januar–mars.
✅ Ikke la noe koke, kun trekke!
✅ Smør er et must! Gir ekstra god smak.
✅ Flatbrød er perfekt tilbehør.

🎉 Vel bekomme! Håper du nyter en ekte Nord-Norsk skreimølje! 🍽🐟🚢

Views: 9

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *