Kategorier
Fisk

Hjemmelaget fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng er vel den perfekte restemiddagen. Både mine foreldre og besteforeldre pleide alltid å fryse rester fra fiskemiddager med hvit fisk (særlig torsk og skrei). Når det ble nok restefisk, så laget de fiskegrateng. I tillegg til kokt fisk, kan man også få brukt opp kokte grønnsaker, kokt makaroni, poteteter og rester av hvit saus.

Denne tradisjonen har jeg og min kone Beathe prøvd å føre videre, og servert til våre barn. Også de elsker hjemmelaget fiskegrateng. Min favoritt fiskegratengrett skal være med makaroni, løk, serveres med stekt bacon med smeltet smør, og det skal være muskatnøtt i sausen.

Ingredienser

  • Torsk, skrei eller annen kokt, hvit fisk, ca 100 gram per person
  • Løk
  • Vårløk (kan sløyfes)
  • Makaroni, ca 20-25 gram per person
  • Eggehviter fra 2-4 egg, avhengig av antall personer
  • Smør
  • Hvetemel
  • 4 dl melk
  • Salt
  • Pepper
  • Muskatnøtt
  • Griljermel

Framgangsmåte

  • Lag hvit saus av smør, mel, og krydre med salt, pepper og muskatnøtt.
  • Rensk fisken, del den opp i små biter, og fjern alt av bein og rester av skinn.
  • Skill eggene.
  • Rør inn eggeplommene i den hvite sausen. Pass på at sausen ikke er glovarm, da koagulerer eggeplommene.
  • Kutt løken i små biter, og stek den på middels varme til den er blank.
  • Stivpisk eggehvitene.
  • Rør fisken inn i sausen sammen med makaroni, løk og eventuelt vårløk.
  • Ha fiskeblandingen over i en ildfast form.
  • Vend de stivpiskete eggehvitene inn.
  • Dryss et lag med griljermel over hele formen.
  • Sett formen inn i ovnen, og stek på 200C i ca 40 minutter.

Server med kokte poteter, raspede gulrøtter, bacon, gjerne med et glass øl eller hvitvin. Vel bekomme!

Views: 37

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *