Kategorier
Supper

Kjøtt/grønnsaksuppe

En god kraft, laget på for eksempel lammebein, er en forutsetning for en smakfull suppe. Det fins mange oppskrifter på nettet om hvordan man lager lammekraft. Slik gjør jeg det: Lammebein kraft.

Å lage god suppe er like enkelt som å lage lammekraft.

Ingredienser

  • 500 gram salt lammekjøtt og/eller grov pølse (f.eks Vossakorv)
  • 3 liter kraft og vann. Vann ut kraften ift hvor salt den er
  • 200 g gule tørkede erter (bløtlegges over natten)
  • 200 g hele byggryn (bløtlegges over natten)
  • 1/2 purre i skiver
  • 3 gulrøtter i skiver
  • 1 – 2 løker i skiver
  • 1/2 sellerirot i biter
  • 200 g kålrabi i biter
  • 5-6 mellomstore porteter
  • Salt og pepper etter smak (avgjøres av kraften)
  • Litt grønne urter på toppen (fersk persille, timian, dill, gressløk)
Tørkede erter og byggryn som bløtlegges

Framgangsmåte

Skjær kjøttet/pølsen i terninger. Jeg har erfart at gode pølser kan bidra til at suppen blir med barnevennlig, og kan få selv kresne barn til å smake.

La kjøttet under lokk på middels varme, 40-50 minutter.

Erter trenger lang koketid etter bløtlegging, og kan evt kokes sammen med kjøttet.

Del grønnsakene i biter og legg oppi sammen med erter og byggryn.

Kok opp til grønnsakene er så møre som du ønsker dem.

Server i varme suppetallerkener.

Dryss hakket grønne urter i hver tallerken.

Hvis det blir rester kan suppen stå i kjøleskapet noen dager, eller fryses, og brukes som restemat i f.eks. lapskaus på salt lammekjøtt.

Views: 46

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *