Kategorier
Kjøtt

Lammebein kraft

Hjemmelaget er veldig enkelt å lage, og gir deg flere liter god kraft som hever smaken på maten og er perfekt å bruke til supper, sauser, gryteretter o.s.v. Koking av kraft er enkelt og gir en langt bedre smak på maten enn buljongterninger gir.

Lammekraft kan fryses ned for senere bruk, uten at de gode smakene eller næringsinnholdet forsvinner.

Næringsinnhold

I følge matoppskrift.no inneholder god kjøttkraft pr 100 gr:

  • 54 kalorier
  • 5 g karbohydrater
  • 1 g protein
  • 3 g fett

I følge Berit Nordstrand «tilfører kraft kroppen mineraler, smartfett, aminosyrer, glykoproteiner og andre byggeklosser som stimulerer fordøyelsen». Hun har forøvrig skrevet mye mer om hvilke nyttige ingredienser som fins i lammekraft. Anbefalt lesestoff.

Ingredienser

  • Bein og avskjær fra et utbeinet lammelår
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 1 dasj eddik
  • 3-4 laurbærblader
  • Salt
  • Pepper

Man kan selvsagt bruke andre kryddersorter også som timian, persille, hvitløk, tomatpure. Det tilfører en annen smak på kraften.

Utbeinet lammelår

Framgangsmåte

Legg bein og avskjær i en stor kjele. Fyll på med vann slik at det dekker helt.

Ha i en dasj eddik, bidrar til at mineraler frigjøres lettere fra beinene.

Ha oppi løk, gulrot, pepper og laurbærblader og kok sakte opp.

La det koke 1/2-1 time, og skum av hvis nødvendig.

Dersom det er kjøtt på beinene kan du skjære det av når det er passe kokt, og bruke kjøttet til senere anledninger.

La kjøttet trekke like under kokepunktet i 2-3 timer.

Kraft under koking

Sil av oppkoket, og du har den deiligste kraft

Kraft som er silt av

Anvendelse

  • Kjøtt/grønnsaksuppe
  • Lapskaus (kommer senere)
  • Kjøttsuppe (kommer senere)
  • Buljong (kommer senere)
  • Sauser (kommer senere)

Views: 93

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *